week van de teek

Getver, wij doen blijkbaar mee aan de week van de teek

Als ik mijn zesjarige vanochtend uit bed trommel valt mij een korstje op in zijn nek. Als hij onder de douche vandaan komt, zie ik dat het geen korstje is maar een teek. Ik onderdruk een paniekaanval en loop snel de badkamer uit om zijn vader te bellen. Ik sta er op dat hij meteen naar huis komt, we hebben hier te maken met een noodgeval. Hij is niet onder de indruk en zegt dat ik hem er maar zelf uit moet trekken. Links om draaien. Of rechts om, dat weet hij eigenlijk ook niet. Google maar even ja? Okay, doei.

week van de teek

Google maar even. Google maar even? Onze zoon heeft een bloedsucking monster in zijn nek en ik moet maar even gaan googelen??! Maar een andere optie is er ook niet. Dat beest moet weg. Dood. Ritueel verbrand worden, yech!

Ik verman mezelf en laat mijn zesjarige zelf zijn kleren aan trekken zodat ik Google kan raadplegen. Al snel kom ik er achter dat we nu in de week van de teek zitten. Op de site weekvandeteek.nl vind ik informatie over hoe je een teek moet verwijderen. Veel mensen denken dat je een teek links- of rechtsom zou moeten draaien omdat hij zich anders vast schroeft, maar dat is niet waar. Ook bedwelmen met alcohol, parfum, jodium of olie is niet de manier.

Hoe verwijder je een teek.

Je hoeft niet naar de dokter, je kunt dit gewoon zelf. Handig is om hiervoor een puntig pincet, of een speciale tekentang te gebruiken. Als het maar zo snel mogelijk gebeurt! Je pakt de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trekt hem er langzaam uit. Het kan zijn dat er een stukje achter blijft, maar dit is niet erg. Dat komt er vanzelf uit. Na de tijd wel even ontsmetten met jodium of alcohol. (Ha! ik wist dat de alcohol uit mijn kraampakket nog van pas zou komen.)

Wist je dat…

 • Een teek een beestje is van 1 tot 3 millimeter groot, maar een volgezogen teek een doorsnee kan hebben van wel een centimeter?
 • Teken actief worden als de temperatuur boven de 8 tot 10 graden komt?
 • Teken vooral in struiken en grassen leven tot anderhalve meter hoogte, maar ook op honden en vogels zitten?
 • Mensen het meest van maart t/m oktober het meest gebeten worden?
 • De onvolwassen teek (vaak niet groter dan een speldenknopje) waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger is van de ziekte van lyme?

Gelukkig werkte mijn zesjarige goed mee. Hij ging er netjes voor zitten. Ik had er natuurlijk niet bij verteld dat ik een teek uit de huid van zijn nek ging trekken. Als hij een beetje op zijn moeder lijkt weet hij dan van gekkigheid niet meer waar hij het zou moeten zoeken en dan is stilzitten er niet meer bij. So far so good. Ik heb nog wel een puntig pincet en ik pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.

Wat ik dus nog niet wist…

 • Net als veel mensen dacht ik dat je moet draaien om een teek te verwijderen. En dat het er dan ook nog toe doet dat je links of rechts om draait, omdat je hem anders vast draait. (Onzin)
 • Zodra je de teek vastpakt met een pincet, begint hij met zijn pootjes te bewegen. (vies!)
 • Dat je best hard moet trekken voordat je hem los hebt.
 • Dat de huid waar hij zich in heeft vast gebeten dus ook zo anderhalve centimeter mee omhoog komt.
 • Dat ik zo heldhaftig ben dat ik zelf een teek kan verwijderen! (Ik moest er wel een beetje bij huilen)

 

Maar de teek is er uit en ik had kunnen weten dat mijn zoon niet op zijn moeder lijkt. Hij vindt het bere interessant en wil de teek nog even van dichtbij bekijken. Ik zelf walg hier van, maar ik laat hem zijn gang gaan. De teek heb ik in een doorzichtige pleister gevouwen dus die doet niks meer.

de week van de teek

De ziekte van lyme.

Op internet zoek ik nog even verder op ‘ziekte van lyme’ en ik kom terecht op de site van Lisanneleeft.nl. Lisanne heeft chronische lyme en is daar heel openhartig over op haar blog. Ik ben geschokt door hoe ernstig de ziekte van lyme kan zijn! Lisanne roept iedereen op om aandacht aan deze ziekte te besteden, en vooral aan voorkomen hiervan.

Ik google nog even verder en ik lees dat ik de plek waar hij is gebeten nog drie maanden in de gaten moet houden. Als daar een rode kring of plek ontstaat moet ik met hem naar de huisarts voor een antibiotica kuur. Ik controleer mijn zesjarige nog eens uitvoerig op eventueel nog meer teken en neem me voor om dit vanaf nu elke avond even te doen. Ik voel alles kriebelen nu ik dit aan het typen ben, en jij misschien ook wel na het lezen van mijn verhaal. Maar ik heb bij deze mijn bijdrage geleverd aan de week van de teek!

Grappig met een vette knipoog, soms tragisch en ontroerend, eerlijk met het hart op de tong, so be gentle.

3 comments: On Getver, wij doen blijkbaar mee aan de week van de teek

 • Bedankt voor de teken-les! Altijd weer handig!

 • Hoi, ik zag dat ik getagd was op Facebook, dit was schrikken voor jullie zeg! Vooral als je dan mijn video’s tegenkomt, hehe. Fijn dat je de teek er op de juiste manier uit hebt kunnen halen. Ik zou nog even verder lezen, er staan helaas veel onwaarheden op het internet over Lyme. Ik zou persoonlijk de ILADS richtlijnen volgen, die blijken het meest succesvol. Een rode kring komt namelijk maar in een heel klein deel van de gevallen voor. Dus een infectie kan er toch zijn (ook de tests zijn helaas nog niet goed, daarom zegt ILADS bij acuut volgens mij 6 weken antibiotica, zo lang ivm de celdeling van de bacterie). Persoonlijk waren mijn kringen zichtbaar op een andere plaats (omdat de teek in mijn gezicht zat denk ik), maar pas na drie/vier maanden. En toen had ik al pech, was het chronisch…
  Super goed dat je zo snel gehandeld hebt, ik zou me ook kapot schrikken! Misschien toch nog even voor de zekerheid naar de huisarts :) Veel succes! Hopelijk was de teek gewoon niet besmet, maar dat kun je helaas nooit weten, tot je ziek wordt, hehe. Ik hoop dat er niets aan de hand blijkt te zijn!

  Sorry als het een beetje bemoei-achtig klinkt, maar ik voelde me verplicht om eventjes iets te zeggen. Wil niet dat er iemand ziek wordt terwijl ik het tegen had kunnen houden. Helemaal goed bedoeld in elk geval <3

  • Hoi Lisanne, dankjewel voor je reactie en je aanvulling. Die overigens helemaal niet bemoei-achtig klinkt ;)
   Ik heb mijn informatie van de site weekvandeteek.nl maar ik zal me eens verdiepen in de ILADS richtlijnen. Ik schreef dit stuk vorig jaar al, dus ik neem aan dat de teek niet besmet was. Sindsdien ben ik wel veel alerter! Ik ga je volgen deze week, heel veel succes en kracht voor alles. Ik vind je echt een toppertje! (Ik hoorde trouwens vanochtend op het nieuws dat de week van de teek is begonnen, dus er is volop aandacht voor. )
   Groetjes Heleen.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

mijn ei

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

En man oh man wat is er weinig zeker in mijn leven. Ruim tien jaar samen met de liefde van mijn leven, maar bij ons geen kans op sleur. Never a dull moment, en een toekomst vol mogelijkheden. En al die mogelijkheden geven mij inspiratie voor het schrijven van mijn blogs.

Die zijn soms tragisch en ontroerend, want ik heb nou eenmaal een zoon met extra’s: Extra lief, extra knap, extra slim…en helaas afhankelijk van zijn trachea canule, thuisbeademing en sondevoeding. Zorgintensief zeggen ze dan.

Soms zijn ze vertederend, want ik heb nou eenmaal een uberschattige dreumes dochter.

En soms grappig. Want dat ben ik nou eenmaal. Graag zelf een korrel zout toevoegen, ik hou van overdrijven.

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

Mijn motto, mijn houvast, mijn inspiratie, en de naam van mijn blog. Terugkomend op dat ei: Door het delen van mijn hersenspinsels in de vorm van dit blog, raak ik die dus kwijt. Veel leesplezier en like, share of plaats gerust een reactie. Vind ik leuk.

jouw ei

[contact-form-7 id="350" title="Contactformulier 1"]