wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag van december is het wereldlichtjesdag. Om 19 uur plaatselijke tijd worden er wereldwijd kaarsjes gebrand ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Op begraafplaatsen, herdenkingsbijeenkomsten, of zoals bij ons in de vensterbank. Een treurige betekenis voor zo’n mooi woord. Ik vind het namelijk heel mooi klinken, wereldlichtjesdag.

logo wereldlichtjesdag

De dag dat ik voor het eerst mee kreeg dat er een kindje overleed op de afdeling waar mijn zoon destijds lag, weet ik nog heel goed. Ik weet zijn naam nog. Ik weet nog waaraan hij overleed en zie zijn moeder nog zo met een betraand gezicht over de kinder ic lopen.

Het tweede kindje kan ik me ook nog herinneren. Net zoals de andere kindjes die het einde van die maand niet haalden. Ik probeerde te onthouden welk kindje was overleden en onder welke omstandigheden. Zij herinnerden mij eraan hoe dankbaar we moesten zijn. Want hoe ellendig onze situatie ook was, wij konden onze zoon in ieder geval nog vasthouden. Het maakte zo’n indruk op mij en het maakte me zo angstig. Op sommige dagen leek het of het lot iene miene mutte speelde op de afdeling en op een gegeven moment kon ik alleen maar opgelucht zijn dat ons bedje werd overgeslagen.

Uit zelfbescherming moest ik me hiervoor afsluiten. Afsluiten voor de ellende om ons heen. Voor de horror die het verblijf op een kinder intensive care met zich mee brengt. Dat was de enige manier om er zelf niet aan onderdoor te gaan.

We zijn nu bijna zes jaar verder en ik probeer er niet te veel bij stil te staan. Maar alles wat ik in die tijd heb gehoord, gezien en gevoeld heeft mij voor altijd veranderd. Het afscheid dat ik van dichtbij heb meegemaakt en de tranen die ik heb mee gehuild hebben een onuitwisbare indruk bij mij achtergelaten. De namen van de kleine helden die hier zo graag wilden zijn, maar die het niet gegund was zitten in mijn hoofd als ik vanavond een kaarsje aan steek.

wereldlichtjesdag

Voor de baby’s die al moesten opgeven voordat ze geboren werden, brand ik vanavond een kaarsje.

Voor de kindjes die ik uit zelfbescherming uit mijn geheugen heb gewist, maar die voor altijd een plekje in mijn hart hebben brand ik vanavond een kaarsje.

Voor de papa’s en mama’s die hun zoon of dochter voor altijd moeten missen brand ik vanavond een kaarsje.

Zodat de wereld heel even een beetje lichter is.

Grappig met een vette knipoog, soms tragisch en ontroerend, eerlijk met het hart op de tong, so be gentle.

6 comments: On Wereldlichtjesdag

 • Pfff dat is even slikken om dit te lezen. Heftig hoe jullie en andere ouders dit dus (mee)beleven . Fijn dat je voor iedereen een kaars brandt. Ik doe mee!
  Groetjes ook aan Julien. Liefs Sandy (IC Kinderen )

  • Hoi Sandy, wat lief dat je reageert! Ik vond het enorm heftig. Daarom bewonder ik jou en al jouw collega’s zo om het werk dat jullie doen. Dat jullie zo voor onze kinderen kunnen zorgen, maar daarnaast ook een steun voor ouders (ons) kunnen zijn. Jullie doen fantastisch werk! ?

 • Wat heb je dit mooi verwoord! Dit blijft een hele verdrietige kant van dit soort afdelingen. Je hebt je eigen grote zorgen om je kindje, maar krijgt ongevraagd zoveel mee van wat er verder op zaal gebeurd. Zeker als je zo lang op zo’n afdeling moet verblijven, zoals jullie hebben gedaan, is dat soms wel heel veel! En daarnaast de contacten in het RMH, waar het voor andere ouders soms ook niet goed afliep.
  Ik heb jaren op de ICK gewerkt en meerdere overleden kindjes hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Gelukkig heeft altijd de mooie kant van dit vak overheerst! Het naar huis gaan van Juliën is één van die bijzondere gebeurtenissen, waar je het allemaal voor doet!
  Ik wens jullie hele fijne feestdagen met jullie mooie gezinnetje!

  • Dankjewel voor je lieve reactie! Ik vind het heel bijzonder, het werk dat jij doet. Je kunt echt een verschil maken voor ouders van een ziek kind.

   Voor jullie moet het soms ook ontzettend heftig zijn en daarom heb ik enorme bewondering voor jou en al je collega’s.

   Ik wens jou ook hele fijne feestdagen! :)

 • Wat verschrikkelijk verdrietig is dit zeg :(! Ik heb zelf nog nooit van wereldlichtjesdag gehoord anders had ik zeker ook extra kaarsjes aangestoken en er bij stil te staan. Als kersverse mama krijg ik hier echt een brok in mijn keel van, vreselijk :(.

  Veel liefs!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

mijn ei

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

En man oh man wat is er weinig zeker in mijn leven. Ruim tien jaar samen met de liefde van mijn leven, maar bij ons geen kans op sleur. Never a dull moment, en een toekomst vol mogelijkheden. En al die mogelijkheden geven mij inspiratie voor het schrijven van mijn blogs.

Die zijn soms tragisch en ontroerend, want ik heb nou eenmaal een zoon met extra’s: Extra lief, extra knap, extra slim…en helaas afhankelijk van zijn trachea canule, thuisbeademing en sondevoeding. Zorgintensief zeggen ze dan.

Soms zijn ze vertederend, want ik heb nou eenmaal een uberschattige dreumes dochter.

En soms grappig. Want dat ben ik nou eenmaal. Graag zelf een korrel zout toevoegen, ik hou van overdrijven.

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

Mijn motto, mijn houvast, mijn inspiratie, en de naam van mijn blog. Terugkomend op dat ei: Door het delen van mijn hersenspinsels in de vorm van dit blog, raak ik die dus kwijt. Veel leesplezier en like, share of plaats gerust een reactie. Vind ik leuk.

jouw ei

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht