sinterklaas

Sinterklaas goed? Heilig? Man, man, man!

Sinterklaas goedheiligman. Goed? Heilig? Je kon me als kind nog meer vertellen, maar een man die in donk’re nachten op zijn paard rond rijdt, daar bleef ik liever bij uit de buurt.

hoor de wind waait door de bomen
hier in huis zelfs waait de wind
zou de goede Sint nog komen
nu hij ’t weer zo lelijk vindt
nu hij ’t weer zo lelijk vindt
ja, hij rijdt in donk’re nachten
op zijn paardje oh zo snel
als hij wist hoe zeer wij wachten
ja gewis dan kwam hij wel
ja gewis dan kwam hij wel

Dit liedje bevestigde voor mij dat Sinterklaas maar een enge man is. “Hij rijdt in don’kre nachten.” Zie nou wel, niks leuks aan. Wie gaat er nou in don’kre nachten op zijn paard rijden? Donk’re nachten zijn eng. En dan: “Zal de goede Sint wel komen?” Aha! Ik zeg het je, als er een goede Sint is, kan dat maar 1 ding betekenen: Er is ook een slechte Sint! Zul je zien dat ik net de pech heb om de slechte Sint te treffen.

Ik was (nou ja heel eerlijk, ben) altijd bang in het donker. Een nachtelijk toilet bezoek was drama, ik sprintte dan met gevaar voor eigen leven de trap af. Dus dan vind je het als kind al eng om ’s nachts naar het toilet te gaan, loop je ook nog eens de kans om de slechte Sint tegen te komen. Mijn ergste nachtmerrie kan ik je vertellen. Een leuk feest hoor, dat hele Sinterklaas gebeuren. Liedjes zingen, verlanglijst maken, wortels voor het paard klaarleggen…Maar de nachten waren een hel!

Ik was maar wat blij als ik wakker werd en de zon was op. Dan werd het allemaal weer leuk. De slechte Sint rijdt namelijk alleen maar in don’kre nachten op zijn paard. En het was oh zo spannend om naar beneden te rennen om te kijken wat de goedheiligman in mijn schoentje had gestopt.

Ik ben nog steeds geen groot fan van het Sinterklaas feest. Het staat me zelfs een beetje tegen om mijn kinderen een heel verhaal wijs te maken over een jarige Sinterklaas die samen met Pieterbaas cadeautjes uitdeelt, om vervolgens over een paar jaar te zeggen: “weet je nog alles wat ik je over Sinterklaas en zwarte Piet heb verteld? Tja, das allemaal niet waar.”

En de zwarte Pieten discussie die nog eerder de kop op steekt dan dat de pepernoten in de winkels liggen, maakt het er ook niet beter op. Ik denk dan: Dus er zijn mensen die zich gekwetst voelen, waarom niet een paar zwarte Pieten inruilen voor een gele, paarse en rode Piet? Heb je er wel eens over nagedacht dat die nare bijsmaak die er nu aan het Sinterklaasfeest plakt, misschien komt doordat iedereen zijn hakken in het zand zet? Het feestje zal niet minder leuk worden als zwarte Piet wordt aangepast. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Geef mij maar kerst. Kaarsjes aan, pak sneeuw buiten, warme choco met slagroom drinken, cadeautjes onder de kerstboom, familie, gezellig, gezellig, gezellig.

kerst

Zo fijn dat mijn vijfjarige het roerend met mij eens is: De polar express wordt het hele jaar door gekeken, en hij kan niet wachten tot we weer naar de intratuin kunnen om naar de treintjes en kerstlandschappen te kijken. Terwijl alle kinderen in de ban raken van de goedheiligman, vraagt hij wanneer we de kerstboom gaan opzetten. Geduld jongen, Eerst komt Sinterklaas weer in’t land. De dag na de intocht vond ik een jongetje op zolder, op zoek naar de kerstboom. “Sinterklaas is er, gaan we nou de kerstboom opzetten?”

Grappig met een vette knipoog, soms tragisch en ontroerend, eerlijk met het hart op de tong, so be gentle.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

mijn ei

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

En man oh man wat is er weinig zeker in mijn leven. Ruim tien jaar samen met de liefde van mijn leven, maar bij ons geen kans op sleur. Never a dull moment, en een toekomst vol mogelijkheden. En al die mogelijkheden geven mij inspiratie voor het schrijven van mijn blogs.

Die zijn soms tragisch en ontroerend, want ik heb nou eenmaal een zoon met extra’s: Extra lief, extra knap, extra slim…en helaas afhankelijk van zijn trachea canule, thuisbeademing en sondevoeding. Zorgintensief zeggen ze dan.

Soms zijn ze vertederend, want ik heb nou eenmaal een uberschattige dreumes dochter.

En soms grappig. Want dat ben ik nou eenmaal. Graag zelf een korrel zout toevoegen, ik hou van overdrijven.

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

Mijn motto, mijn houvast, mijn inspiratie, en de naam van mijn blog. Terugkomend op dat ei: Door het delen van mijn hersenspinsels in de vorm van dit blog, raak ik die dus kwijt. Veel leesplezier en like, share of plaats gerust een reactie. Vind ik leuk.

jouw ei

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht