Drie waarom nie, maar stel waarom dan wel?

Dus dan is je dochter 8 weken oud. Kom je bij de huisarts omdat ze last heeft van uitslag, wil hij het hebben over anticonceptie. Oke, bring it on!

Optie 1: De pil.
Vergeetachtig als ik ben, zie ik de anticonceptiepil niet als een optie. Dat ik nog nooit zwanger ben geworden van een onbedoeld wonder, vind ik op zich al een wonder.

Daarbij was Bregje Hofstede, schrijfster van een essay over de pil, laatst te gast bij rtl late night. Ze riep vrouwen op om te stoppen met de anticonceptiepil, die zou namelijk libido verlagend werken. Even ter verduidelijking: deze dame ging naar eigen zegge van één orgasme in de twee maand, naar tien in één week. Say what!!!? Dat moet Humberto Tan ook gedacht hebben, want zijn ogen rolden zowat uit zijn kassen. Echt, dat fragment is het waard om even op uitzending gemist te gaan bekijken.

Optie 2: Sterilisatie.
Leek mij een prima optie. Effectief, je hoeft er nooit meer over na te denken en geen hormonen in je lijf. Maar daar vond de huisarts me nog te jong voor. Ha, thank’s doc, die steek ik in de pocket! Je bent nog jong, stel dat je er over een jaar of twee toch van mening verandert? (tja, ik ben een vrouw, daar zit wat in.) Dan ben je 36/37, wie weet hoe je er dan over denkt? En dat korte gesprekje, die paar zinnetjes zetten mij aan het denken. Zou het kunnen dat ik er over twee jaar weer anders over denk? Dat ik denk:

Drie, waarom ook nie?

Nou, eigenlijk vooral omdat ik het met twee druk zat vind. De zorg voor grote broer blijft. Zal zeker de komende jaren ook nog zo zijn. Een tipje van de sluier van ons gezinsleven:

Om 6:30 gaat hij aan en dan zijn we al snel anderhalf uur bezig met zorgen: canule uitzuigen, vernevelen, canule uitzuigen, sondevoeding berekenen, aankleden, canule uitzuigen, pleisters van zijn sonde vervangen, canulebandje en gaasje verschonen, canule uitzuigen, spullen die hij altijd bij zich moet hebben in zijn zuigkoffer bijvullen, uitzuigen, uitzuigen, uitzuigen. En oh ja, ook nog even tanden poetsen, en hup naar school. Wij zijn die ouders die je rennend met hun kind over het bijna lege schoolplein ziet gaan om hem op tijd in de klas te krijgen. Elke dag weer een uitdaging. Tegenwoordig hebben we zussie er ook nog bij die zich tussendoor meldt voor haar flesje, schone luier of aaaaaaaandacht!!

’S Ochtends en ’s avonds zijn altijd spitsuur bij ons. Mijn avondeten bestaat tegenwoordig uit aangebrand vlees, overgare groenten, en geen aardappelen. Die ben ik namelijk vergeten tijdens de boodschappen, maar ach, dat scheelt weer wat in mijn koolhydraatbeperkte dieet.

Als beide kinderen in bed liggen en alles voor de nacht klaar staat, gaan wij in de relaxstand. Ik ga op tijd naar bed, want tot een uurtje of drie heeft paps nachtdienst, en vanaf drie neem ik het van hem over. Tijdens een slechte nacht wisselen grote broer en zussie elkaar af en moet je er om het uur uit, tijdens een goede nacht hoeft dit maar één of twee keer. Sporadisch een gelukje: dan kunnen we de hele nacht doorslapen.

Maar stel, waarom dan wel?

Omdat ik twee fantastische kinderen heb. We zijn een goed team met z’n viertjes. Als een goed lopend bedrijf helemaal op elkaar ingespeeld. Van mijn kraamtijd heb ik echt volop genoten, en dat doe ik nog steeds: de baby lachjes, de baby huiltjes, de baby wasjes, de baby flesjes, de baby billetjes en de baby geur. Zussie is zo zoet en lief! Grote broer is zo zorgzaam en trots! Ik had er rekening mee gehouden dat ik mezelf een keer zou gaan afvragen waar we in vre-des-naam aan begonnen waren, en waarom ik ook alweer zo graag een tweede wilde. Maar dat moment is tot nu toe uitgebleven. Ik kan me niet meer herinneren hoe het is om niet moe te zijn, maar ik zou het prachtig vinden om het allemaal nog een keer mee te maken want ik zit sinds haar geboorte op een roze wolk.

Plek in mijn hart: Ja!
Plek in ons leven: Nee!

Dus ik ga voor optie 3: De mirena spiraal.
Dan hebben we nog vijf jaar respijt voordat we de letterlijke knoop doorhakken. Of doorknippen. Of er in zetten.

Grappig met een vette knipoog, soms tragisch en ontroerend, eerlijk met het hart op de tong, so be gentle.

4 comments: On Drie waarom nie, maar stel waarom dan wel?

  • Ik kreeg al vlak na de bevalling de indruk dat de verloskundigen en doctoren het niet zagen zitten dat wij ons ooit nog voort zouden planten. Bij iedere controle werd me gevraagd of we al over anticonceptie na hadden gedacht. Say what?! Waar bemoei je je mee zeg! Ik vond het op een gegeven moment echt storend. Net bevallen, nog helemaal in de kreukels….alsof je hoofd dan naar seks staat of überhaupt een volgende zwangerschap! Ik heb dan ook lekker zogenaamd naïeve en provocerende antwoorden gegeven….lekker puh ;-) Weer leuk en herkenbaar geschreven!

  • ik wil helemaal geen hormonen meer in mijn lijf.. ook geen spiraaltje! maar condooms zijn ook zo’n dooddoener op het moment supreme… ik ben er nog niet helemaal uit. tot die tijd hou ik gewoon de boot af.. mwahaha :’)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

mijn ei

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

En man oh man wat is er weinig zeker in mijn leven. Ruim tien jaar samen met de liefde van mijn leven, maar bij ons geen kans op sleur. Never a dull moment, en een toekomst vol mogelijkheden. En al die mogelijkheden geven mij inspiratie voor het schrijven van mijn blogs.

Die zijn soms tragisch en ontroerend, want ik heb nou eenmaal een zoon met extra’s: Extra lief, extra knap, extra slim…en helaas afhankelijk van zijn trachea canule, thuisbeademing en sondevoeding. Zorgintensief zeggen ze dan.

Soms zijn ze vertederend, want ik heb nou eenmaal een uberschattige dreumes dochter.

En soms grappig. Want dat ben ik nou eenmaal. Graag zelf een korrel zout toevoegen, ik hou van overdrijven.

Als niks zeker is, is alles mogelijk.

Mijn motto, mijn houvast, mijn inspiratie, en de naam van mijn blog. Terugkomend op dat ei: Door het delen van mijn hersenspinsels in de vorm van dit blog, raak ik die dus kwijt. Veel leesplezier en like, share of plaats gerust een reactie. Vind ik leuk.

jouw ei

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht